Tomos wil niet starten

Berichtdoor Erik op 21 jun 2011 16:22

Beste forumbezoekers,

Ik zit nu al week met het probleem dat ik een tomos brommer niet kan laten lopen. Omdat het een brommer was zonder blok, moest ik dit er dus nog bijkopen. Nu heb ik een redelijk nieuw type blok gekocht tussen 2006/ 2009. Ik dacht zelf dat het wel plug en play zou zijn met de draadjes, maar blijkbaar doe ik iets fout of zie ik iets over het hoofd.

Na alles (zoals ik denk dat het goed is) aangesloten te hebben, probeerde ik de bougie te laten vonken. Ging prima, mooie blauwe vonk. Vervolgens probeerde ik hem te starten, wat ik niet voor me kaar kreeg.

De brommer start namelijk wel, maar hij blijft lopen tot het vliegwiel ophoud met draaien. Dit is dus enkele seconden. Als ik door ga met kicken blijft ie dus nog heel kort lopen. Ik heb de carburateur al nagekeken, bougie verwisselt, cilinderkop nagekeken en bobine verwisselt met een andere.

Nu heb ik voor de duidelijkheid wat foto's gemaakt voor jullie om te laten zien hoe het er precies uit ziet.
Wat is volgens jullie de beste oplossing?

Afbeelding
http://imageshack.us/photo/my-images/17/img1247ag.jpg/[/
Laatst bijgewerkt door Erik op 21 jun 2011 18:51, in totaal 1 keer bewerkt.
te koop: viewtopic.php?f=4&t=9810&p=124863#p124863
veel onderdelen.

Mijn polini sprinter:
viewtopic.php?f=19&t=10014
Avatar gebruiker
Erik
Diehard
 
Geregistreerd: 27 dec 2007 16:12

Re: Tomos wil niet starten

Berichtdoor Erik op 21 jun 2011 16:32

Ik zie net dat ik in het verkeerde topic sta. Kan een mod me even verplaatsen naar Elektra?
te koop: viewtopic.php?f=4&t=9810&p=124863#p124863
veel onderdelen.

Mijn polini sprinter:
viewtopic.php?f=19&t=10014
Avatar gebruiker
Erik
Diehard
 
Geregistreerd: 27 dec 2007 16:12

Re: Tomos wil niet starten

Berichtdoor shadowranger op 21 jun 2011 19:42

Bij deze.
Tomos A3 DG (1989) ei-cilinder, Encarwi sproeier 50, gaasfilter (50km/uur)

Ik ben niet altijd aanwezig op het forum. Heb geduld indien er dringende vragen zijn
Avatar gebruiker
shadowranger
Forum Admin
Forum Admin
 
Geregistreerd: 20 jul 2006 19:32
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Tomos wil niet starten

Berichtdoor brombertje op 21 jun 2011 22:14

Je hebt een blok met pick-up gekocht, en volgens mij een cdi die zonder pickup werkt.
Dat kan volgens mij wel werkend te krijgen zijn. Dan heb je sowieso de zwarte en witte draad met ronde stekker uit je blok niet nodig, maar het is heel lastig om die op de goede timing te krijgen odat er niet altijd een streepje op je grondplaat staat voor bromstand.
Wat je wel kan doen is een cdi met 4 draden voor tomos zoeken 2e hands, dan is het heel makkelijk aansluiten, en staat je ontsteking gelijk goed.

Ik heb een plaatje met beschrijving gemaakt en zal het uitleggen. (plaatje kan ook nog naar onder scrollen)

img1234.JPG
img1234.JPG (58.56 KiB) 2368 keer bekeken


De wit/rode is een aparte spoel die via een ander type spanningsregelaar de accu oplaadt bij e-start modellen. Deze wordt dus alleen gebruikt bij een accu.
De gele is de spoel voor de verlichting. Het beste is daar ook zo'n AMP stekkertje aan te knijpen. Kost heel weinig en staat ook beter.
De rode is de ontstekingsspoel en gaat via de zwarte kabel naar de cdi, en naar je knopje op het stuur.
De zwarte en witte draad komen van de pick-up naast het vliegwiel, en worden bij de oude ontsteking zonder 4 draads cdi niet gebruikt. Bij de nieuwe 4 draads cdi zorgt die voor de timing van de vonk.
Bij de oudere wordt door de stand van de grondplaat de timing bepaald, dus die zal ook afgesteld worden als je geen nieuw type cdi gebruikt.
Dat doe je door de grondplaat te verdraaien, ik weet uit ervaring, dat als je de grondplaat losdraait, en linksom (tegen de klok in) beweegt dat hij nog net niet tot het eind verdraait moet worden, dan staat de ontsteking ongeveer op brom stand.
Die kan je dan nog iets naar rechts (minder voorontsteking) verdraaien, als je op top problemen blijft houden, als de sproeier goed afgesteld is.

Het beste is om het nieuwe type cdi met 4 draden te gebruiken, dan heb je de beste ontsteking, en die staat dan gelijk goed.
Dan kan je alle draden aansluiten, behalve de rood/witte, die is voor de accu laden. Die kan je dan gewoon goed in tapen.
Laatst bijgewerkt door brombertje op 21 jun 2011 22:36, in totaal 1 keer bewerkt.
Streetmate
Dell Orto PHVA 17,5 ED, sproeier 58
home made luchtfilter
Tecnigas Next R Chrome
ATW 22
top ongeveer 70 km/u gps, klokje rond naar 0 = 80 op tomosteller.
Avatar gebruiker
brombertje
Diehard
 
Geregistreerd: 16 jan 2011 20:45
Woonplaats: Duiven

Re: Tomos wil niet starten

Berichtdoor Erik op 21 jun 2011 22:34

Oh natuurlijk! Thnx alot, ik vond het al raar dat ik geen streepje kon vinden haha...
Ik had die kerel waar ik dat blok van had gekocht al opgebeld, en hij zei zelf ook al dat hij misschien verkeerde bobine erbij had gegeven. Maargoed, nu kan ik weer verder. Again thnx, bespaart me een hoop ergernis en werk ;)
te koop: viewtopic.php?f=4&t=9810&p=124863#p124863
veel onderdelen.

Mijn polini sprinter:
viewtopic.php?f=19&t=10014
Avatar gebruiker
Erik
Diehard
 
Geregistreerd: 27 dec 2007 16:12

Re: Tomos wil niet starten

Berichtdoor brombertje op 21 jun 2011 22:38

Ik heb de post aangepast met een hele beschrijving.
Als ik jou was zou ik zorgen dat je de goede cdi (met 4 draden) krijgt.
Streetmate
Dell Orto PHVA 17,5 ED, sproeier 58
home made luchtfilter
Tecnigas Next R Chrome
ATW 22
top ongeveer 70 km/u gps, klokje rond naar 0 = 80 op tomosteller.
Avatar gebruiker
brombertje
Diehard
 
Geregistreerd: 16 jan 2011 20:45
Woonplaats: Duiven

Re: Tomos wil niet starten

Berichtdoor Erik op 22 jun 2011 16:03

Ik zie het. Ja daar was ik grotendeels ook al achter, maar dit verduidelijkt het wel. Bedankt, ik zal gaan voor die bobine met 4 draden. Heb geen zin om elke keer weer die spoel om te draaien, vliegwiel eraf te halen, kabeltjes goed te doen enz.

Of ik koop gewoon een ontsteking met streepjes erop.
te koop: viewtopic.php?f=4&t=9810&p=124863#p124863
veel onderdelen.

Mijn polini sprinter:
viewtopic.php?f=19&t=10014
Avatar gebruiker
Erik
Diehard
 
Geregistreerd: 27 dec 2007 16:12

Re: Tomos wil niet starten

Berichtdoor Fuhrer-Paat op 27 jun 2011 22:38

Ik had hetzelfde probleem, bij mijn was het dat ik dat spietje misten dat in je krukass zit om je vliegwiel op ze plek te houden
Setup:
65cc Airsal
Puch 50cc HD Kop
Dmp Terugloop
Twv 22-26
15.15 Carb
15mm Spruitstuk
Ontsteking op Brom
+/- 75 Km per uur
Avatar gebruiker
Fuhrer-Paat
Tomosforummer
 
Geregistreerd: 18 okt 2010 19:28
Woonplaats: Voorhout

Keer terug naar Elektra

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Advertentie www.tomoshop.nl
Advertentie www.qparts.nl